onsdag 27 juli 2011

Sommarrea!

Ja, det reas ju överallt så här på sommaren. Man kan göra en massa fynd. Som igår t.ex., när jag och barnen var inne i city så hade de utförsäljning på Pocketshop i Gallerian. 50% på allt!

- Wow, sa jag till ungarna. Jag ska baaaara...
- Men mamma, vi är hungriga, replikerade de stackars utsvultna, svimfärdiga barnen.
- Mmmm... Det blir bra, svarade den lätt frånvarande ömma modern som redan var halvvägs inne i affären.

Jag måste säga att jag är stolt över mig själv, som var jättesnabb och - bara! - köpte två böcker. Men så har jag ju typ 20 olästa titlar härhemma i bokhyllan... :)

Och barnen, ja, de fick mat på McDonalds och överlevde utan problem. Slutet gott, allting gott.

lördag 23 juli 2011

Sommarläsning

Oj, här har det varit det nyhetstorka! Eller... jag har snarare haft fullt upp med annat än att uppdatera bloggen. Stickat har det blivit en del. Men faktiskt mer läst.

Några guldkorn som jag rekommenderar för regniga dagar eller lata dagar på stranden:

Jag är just nu mycket inne på att läsa relationsromaner, gärna skildringar av kvinnoliv under olika tider. Sara Stridsbergs Darling River är ett märkligt porträtt av en flickas uppväxt. En inte helt angenäm skildring, men dock intressant. Man får liksom inte riktigt kläm på huvudpersonerna. De glider förbi, lite suddiga och svåra att fånga. Ingen feelgoodbok, helt klart. Men märklig, melankolisk och drömlik. Vad är det egentligen som händer? Jag vet ännu inte riktigt om jag förstått allt. :)

En annan intressant skildring av annorlunda människoöden är Mats Strandbergs Halva liv. Ja, den här boken fångade mig fullständigt. Vilka livsöden! Den väckte många tankar kring hur vi väljer att leva våra liv och de konsekvenser det medför. Vad är egentligen "rätt"? Och för vem? Går det att leva helt sant och ärligt - mot sig själv och sina innersta drömmar och längtan?

En annan läsvärd bok som skildrar människoöden, men på ett annat sätt, är David Lagerctrantz Syndafall i Wilmslow. Berättelsen har den brittiske matematikern Alan Turing i huvudrollen och mycket av berättelsen är fakta ur verkligheten, men skriven i romanform. Det handlar bl.a. om britternas kamp med att försöka knäcka tyskarnas koder till Sigmamaskinen för att kunna avlyssna hemliga meddelanden under andra världskriget. Intressant och spännande!