lördag 30 januari 2010

Mycket läst...

Inte skriver jag mycket på bloggen just nu. Desto mer skriver jag på artiklar och rapporter på jobbet. Det verkar som om man bara orkar med en viss mängd skrivande. Stickar gör jag emellanåt och läser skönlitteratur gör jag också. Det är en välbehövlig avkoppling från jobbet.

Den senaste tiden har jag läst ett par böcker som jag rekommenderar. Lördag av Ian McEwan är en historia som utspelas på en enda dag. Jag gillade historien och personskildringen i boken. Författaren har ett lättläst språk och lyckas ge personerna i historien liv och djup. Boken lämnar inga direkta djupa spår efter sig, men är en bra och välskriven bok. Jag gillar den.

Den andra boken som jag rekommenderar är Igelkottens elegans av Muriel Barbery. Det är en intressant bok för i vår bokklubb fick den mycket blandat omdöme. Jag gillar den skarpt. Det är en filosofisk bok som handlar om livet, men berättat från två personers perspektiv: en medelålders, kvinnlig portvakt och en tolvårig flicka. Språket är fantastiskt och historien är både rolig och underfundig. Historien är förlagd i en fransk överklass miljö och man kan kanske inte helt känna igen sig i den miljön. Men bortsett från det, och de ibland förekommande namnen på filosofer som portvakten läser, så är historien underbar och tankeväckande. I vår bokkklubb gav den upphov till mycket diskussioner.

Den tredje boken jag har avslutat är en hederlig Dalgliesh-deckare: Fyren av PD James. Deckare är ju alltid deckare. Så även denna historia som utspelar sig på en ö. Spännande och underhållande. Den får medelbetyg.

tisdag 5 januari 2010

Vintervitt...

Vintern håller i sig och snön ligger kvar även i Stockholmstrakten. Det är kallt och fantastiskt vackert med den vita snön. Jag har inspirerats av både kylan och det vintervita i min stickning.
Årets första FO blev en vit halsduk som värmer gott i kylan. Jag hade ett nystan Raggi och ett nystan Silke-alpacka hemma och tillsammans blev de en mjuk halsduk. Mönstret är mycket enkelt: förskjuten resår, dvs 1 avig och 3 räta men omlott så att de bildar ett mönster. Lite roligare än bara rätstickning.


Jag hade även två nystan TeeTee Elegans i benvitt som har legat hemma något år i väntan på inspiration. Så en kväll när jag surfade runt hittade jag det perfekta mönstret till detta garn: Traveling woman. Ett enkelt spetsmönster som är ganska brett, dvs sjalen blir mer bred än djup. Trots att jag stickar med dubbla trådar blir sjalen ganska liten så jag gör några extra mönsterrapporter. Garnet är ljuvligt mjukt att sticka med och jag kan inte riktigt slita mig från denna stickning... :)