torsdag 29 november 2007

Lyckad och mindre lyckad mössa

Maken ville ha en mössa i brunt. Jag sprang genast till garnaffären och inhandlade 2 nyanser (inte 4...) brunt garn (Garnstudio Eskimo). Jag hittade ett mössmönster på Drops och började sticka (den högra mössan på bilden). Den blev inte alls bra. Maken dissade både färgen och modellen. Jag ändrade lite i modellen - började resårstickningen redan från början - och resultatet är den vänstra mössan. Nu är maken nöjd med både färgen och modellen. Vilken tur! Jag som har tjatat på att få sticka något till honom. Mössan är tjock och eftersom det är dubbelt runt öronen kommer han inte att frysa i vinter.


Färdigläst

Nu har jag läst färdigt Fallen av Joyce Carol Oates. Vad tycker jag om boken? Jag vet inte riktigt. Den var ju naturligtvis välskriven och hade en intressant story. Men huvudpersonerna var lite knepiga och jag drogs aldrig riktigt in i historien. Kan bero på att jag har varit väldigt trött sent på kvällarna när jag läst några rader i taget. Jag ska nog göra ett nytt försök med Oates. Blonde står ju t.ex. i bokhyllan, forfarande oläst. Det kanske kan vara något för julledigheten...

måndag 26 november 2007

Sagt om stickning

Jag har länge varit en surfare, dvs varit ute i cybervärlden och läst och tittat på allt möjligt. Just nu surfar jag runt och läser om stickning. Det finns fantastiskt mycket skrivet om stickning. Här är några kloka ord:

"Att sticka är meditativt, men också produktivt. Det är vägen, inte målet som är intressant i stickning."

Jag instämmer till fullo. Det är fantastiskt avkopplande att krypa upp i soffan och ta fram sitt sticke. TV:n får gärna stå på, katten gärna ligga i knät och spinna. Tankarna far och händerna arbetar. Pulsen sjunker sakta till normala nivåer. Maken kommer efter en stund med en kopp te. Ahh, vad härligt livet ändå är! Och att man dessutom tillverkar något fint till sig själv eller någon man tycker om är ju ett stort plus.

Vilket kommer mig att tänka på dessa kloka ord om stickning: "Mycket kärlek kan stickas in ett par strumpor". Ja, det är något att tänka på när man så här års frenetiskt stickar julklappar till familj och vänner!

Här är artikeln där jag hämtade citaten.

Pågående arbete

Efter min första bekantskap med Rowans garner och modeller ville jag sticka ännu en tröja från Rowan. Efter lite funderande bestämde jag mig för en kofta i tweedgarn. Koftan heter Patti och ser ut så här och stickas i garnet Felted Tweed som är en blandning av merinoull, alpacka och viskos. Det är mjukt och lätt och är, trots att det är tunt, snabbstickat. Jag valde färgen Avocado och min Patti har kommit en bra bit på väg. Både bakstycket och båda framstyckena är klara. Håller just nu på med den ena ärmen.


söndag 25 november 2007

Värmande väst

Efter att ha köpt en lång härlig väst på HM i färgen svart ville jag även ha en väst i brunt. Men jag hittade ingen brun väst i affärerna. Vad kan man då göra - självklart kan man sticka en! Jag hittade ett mönster på en väst med flätmönster på Garnstudio som jag föll för. Garnet är Drops Alpacka och är underbart mjukt och lent. Man stickar västen i dubbelt garn. Jag fick då idén att använda två olika bruna nyanser och på så sätt få ett melerat intryck. Så här blev resultatet:
Västen gick snabbt att sticka och det var roligt att sticka flätmönster. Jag är nöjd med färgerna och har använt västen flera gånger. Min mamma fastnade också för västen och önskade sig en lika dan fast i grått. Så jag håller nu på som bäst att sticka hennes väst. Jag använder även här två olika nyanser för att få fram den melerade effekten.

lördag 24 november 2007

Mera färdigstickat




Eftersom både hösten och forskarstudierna har pågått ett tag så blir det här lite redovisning av vad som har producerats innan bloggandet började. Här är en skön halsduk som gick snabbt att sticka. Garnet är Fabel och mönstret är från Drops katalog nr 103. Eftersom garnet randar sig själv är det enda man gör i stickväg själva "vågorna". Det gick åt fyra nystan och halsduken är härligt lång och går att vira flera varv runt halsen. Helt klart en favorit - jag har redan använt den massor! Stickutmaningsfaktorn är låg på detta projekt - mönstret är mycket enkelt att sticka. Perfekt TV-stickning.

fredag 23 november 2007

När barnen får bestämma


Förra vintern var jag med sonen i garnaffären för att köpa raggsocksgarn till sockar. Han ville naturligtvis välja färg till sig och lillebror. Det blev enfärgat rött och grönt. Vid kassan fick han syn på glittertråd och började en övertalningskampanj. Man får väl säga att sonen var framgångsrik i sin kampanj. Här är resultatet av stickningen.
Kanske är detta Sveriges enda glittriga raggsockar. Barnen är i allafall överlyckliga och jag har lätt att känna igen sockarna i röran på dagis/skola. Alla är med andra ord nöjda.

Färdigstickat


En jobbar- kompis har tipsat mig om Rowans garner och mönster. Jag föll pladask. Det här är mitt första Rowan alster: tröjan Spice. Jag har dock andra färger än vad originaltröjan har. Vid en joggingtur under tidig höst blev jag betagen i höstfärgerna i form av lila ljung, brun jord och gröna växter. Så jag ville ha en "ljungtröja". Och här är den alltså...

Tröjan är stickad i garnet Calmer, ett ljuvligt lent och härligt garn i bomullsblandning. Garnet är lite töjbart vilket gör det kul att sticka med. Tröjan blev ganska tjock och värmer gott i höstrugget. Nu återstår att se vad man ska göra av restgarnerna...

Färdigläst

Jag har läst Maeve Binchys bok Den magiska källan. Det var en trevlig bok skriven ut flera personers perspektiv. Det var många små korta berättelser som på ett eller annat sätt berörde varandra. Det jag slogs av var att trots att varje berättelse var kort, så blev personerna ändå levande och man drogs in i historien. Har tidigare läst flera av Binchys böcker och det är lite av "feel-good" böcker, böcker som man blir glad av att läsa. Läses gärna mörka höstkvällar uppkrupen i soffan, under en filt med en tekopp i handen.

Har nu börjat läsa Fallen av Joyce Carol Oates. Jag har faktiskt inte läst något av henne tidigare så det blir en ny bekantskap.

Nybörjartankar

Så har man alltså sällat sig till skaran bloggare...
Tänka sig! Vad ska denna blogg handla om kan man ju undra. Jo, tanken är att jag här ska dokumentera det jag hinner sticka eller virka och läsa i form av skönlitteratur under min doktorandtid. Det sägs ju att det tar all ens tid att forska, men jag ska här bevisa att jag faktiskt har ett liv utanför forskningen.

Ja, vi får väl se hur det går.