söndag 24 februari 2008

Jag har kommit med!

Och så är även jag inbjuden till Ravelry! Jag satt hela kvällen igår och surfade runt därinne. Helt otroligt vad mycket det finns där. Hur ska man hinna sticka nu????

Ravelry-namnet är Miaknits. Ifall vi stöter på varandra därinne...

Läst och stickat

Har varit småsjuk i veckan och inte orkat sticka så mycket. Istället har jag läst. En deckare den här gången. Jag är lite svag för deckare och kan periodvis sluka ett par i veckan. Den här gången blev det en ny bekantskap: Mons Kallentoft. Boken heter Midvinterblod. En ruskig historia om ett djupfyst lik som hittas hängande i ett träd. Boken är välskriven och lite drömsk i stilen, vackert svepande över det iskalla landskapet. Men det blir inte riktigt spännande förrän i den sista fjärdedelen av boken. På omslaget står att Kallentoft är bättre än Stieg Larssons böcker om Millenium. Det håller jag inte med om. Betyget blir godkänt, inte mer. Fast jag kommer nog att läsa mer av Kallentoft om kriminalinspektör Malin Fors.

Min sockstickning har legat i träda ett tag. Jag gjorde fel på hällappen och tappade sugen. Men väl medveten om att mars närmar sig har jag tagit upp stickningen igen. Frågan är om jag ska hinna sticka dem färdigt innan marsmånad börjar...

söndag 17 februari 2008

Söndagsfunderingar

Sitter med datorn i knät framför TV:n. Det händer att jag gör det istället för att sticka, men inte så ofta. Jag har märkt att jag numera försöker surfa lite varje kväll och läsa stickbloggar. Tänk vad man utvecklar för intressanta vanor - för ett halvår sedan visste jag inte ens om att det fanns stickbloggar. Men nu är jag lyckligt upplyst på den fronten.

Jag har lagt märke till ett par saker på mina "walk-abouts" på nätet. Det ena är att många stickbloggare skriver lite mer om sig själva för att hjälpa sin hemlige vän. Det borde kanske jag också göra. So, here goes:

Jag är en nyfiken person. Denna nyfikenhet driver mig att prova på nya saker. Jag stickar (eller virkar) t.ex. gärna saker jag aldrig provat förut. Och jag läser gärna böcker i genrer jag inte läst förut. Just nu tycker jag om att läsa böcker med historier från andra kulturer eller andra tider. Jag är även en livsnjutare. Jag njuter t.ex. av att använda det jag stickat till mig själv. Jag njuter också av att krypa upp i soffan en stund med en intressant bok. Trots att jag har mycket att göra med forskningen och familjen försöker jag få tid för mig själv varje dag för att njuta av mina hobbies: sticka och läsa. Förutom att jag är en nyfiken person, kan man säga om mig att jag alltid har varit pysslig. Genom åren har det varit olika saker som jag hållit på med: sömnad, stickning, foto, smyckestillverkning. Men något kreativt pyssel måste jag få ägna mig åt, annars mår jag inte bra. Jag pysslar gärna tillsammans med mina barn. Då brukar det bli pärlplattor eller ceternitlera. Ja, det var lite mer om mig.

Det andra som jag har märkt att många stickbloggare skriver om är Ravelry. Jag är sååå nyfiken på vad som finns där. Så jag har nu anmält mig dit. Så här ligger jag till just nu:
3231 people are ahead of you in line.
2799 people are behind you in line

Häromdagen var det 5600 personer före mig i kön. Så det känns hoppfullt att det rör på sig.

Sakta men säkert...


...växer Clapotis fram. Garnet är så mjukt och lent; det är en fröjd att sticka med det. Sjalen kommer definitivt att bli en favorit. Jag gillar färgerna - blå, bruna och lila som mjukt övergår i varandra. Detta är nog det lyxigaste jag stickat hittills!
Och vem ska få den då? Ja, men det ska ju jag! :)

onsdag 13 februari 2008

Birch är färdig!

Sjalen Birch är äntligen färdig. Jag är jättenöjd med den. Igår hade den premiär och fick följa med på jobbet. Den blev beundrad av mina kollegor. Och den värmde skönt mina axlar.
Garn: Kid Silk Night från Rowan
Påbörjad: Nov 2007
Klar: Feb 2008
Det här var rolig stickning! Enkelt mönster att komma ihåg. Perfekt TV-stickning.
Jag har redan lust att sticka en till Birch. Kanske i benvitt för ljumma sommarkvällar?

Jag har fått hälsningar...

... från min hemlige vän! Det är jättespännande - så till den grad att jag sitter här på jobbet och svarar på kommentarer på min blogg.

Så tack för hälsningarna, min hemlige vän!

måndag 11 februari 2008

Nobel läsning

Nu har jag läst ut en av julklappsböckerna: Martha av Doris Lessing, nobelpristagare i litteratur. Det var intressant läsning. Lessing skriver mycket bra. Det är en intressant historia och man får följa huvudpersonen Martha under hennes ungdomsår. Lessing skriver tillgängligt och med det menar jag att det inte är svårt och krångligt, utan lätt att läsa. Men både miljö- och personbeskrivningarna är ändå rika.

Jag påbörjade Snö av Orhan Pamuk (2006 års nobelpristagare) men tyckte att det var för pratigt. Boken ligger fortfarande i korgen bredvid sängen, halvt igenomläst. Har väl tänkt att ge den ett försök till så småningom.

Men, Lessing var alltså en trevlig bekantskap och jag kommer nog att fortsätta att läsa serien om Marta (finns 4 böcker till).

lördag 9 februari 2008

Eftersom jag har varit sååå duktig...

... och stickat klart de fluffiga halsdukarna måste jag ju belöna mig själv med något. Så efter att ha konsulterat garnförrådet en stund valde jag det här silkegarnet från Handmaiden. Garnet ska få bli en Clapotis. Det blir en tunnare variant än på bilden i mönstret och jag tror att det passar mig bättre. Färgerna går i blått och brunt med lite stänk av lila. Det passar min garderob perfekt.

Så glad i hågen började jag sticka på mitt nya projekt. Det var inte så lätt som jag först trott. Garnet är mycket tunnt och lite halkigt. Stickor nr 5 visade sig vara alldeles för stort; jag bytte till nr 4 och det blev bättre. Efter tre försök fick jag till det. Men mina stickmarkörer är ohyggligt otympliga. Inspirerad av Anna, tog jag fram mina pärlor och gjorde egna stickmarkörer. Tyvärr var öglan för liten och de passar inte alls. När jag tittade noga hur Anna har gjort sina markörer så har hon vajer även i öglan. Självklart, kan man ju tycka - då kan man få en riktigt stor ögla som passar många tjocklekar. Så tillsvidare får jag kämpa på med de hemska plastmarkörerna tills jag orkar göra om mina pärlmarkörer...

Fääärdig!

Äntligen är dessa fluffiga halsdukar färdiga. De påbörjades i mars 2007 då vi var i Idre på skidsemester. Jag köpte garnet - Järbos Tindra - i den lilla ICA-affären på fjället. Barnen är nu nöjda med sina halsdukar och väntar ivrigt (och förgäves verkar det som) på kylan.
Stickupplevelsen var ju inget att prata om: rätstickning hela tiden. Tråkigt i längden - det var väl därför som de blev liggande långt ner i stickkorgen så länge. Å andra sidan lämplig TV- eller film-stickning när det är en riktigt bra film som kräver lite uppmärksamhet (och minimal uppmärksamhet på stickningen).

onsdag 6 februari 2008

Garninköp

Nu har jag varit på Wincentgarner och shoppat garn. Det är intressant att jämföra vad man tänker köpa (innan) och vad man faktiskt kommer hem med (efter). Det brukar nämligen inte vara samma sak, i alla fall inte för mig. Det jag hade planerat att köpa denna gång, var ett nystan Kid Silk Night (till Birch- sjalen). Jag hade även tänkt byta ett överblivet nystan grön Felted Tweed mot ett nystan i en annan färg. Så blev det också.

Jag valde denna brun-grå nyans på Felted Tweed. Jag tänker mig att det ska bli en snygg mössa så småningom. Kanske Shedir?

Men... det var ju REA på vissa garner. Säg den stickerska som kan motstå att gräva lite i korgarna. Jag kan det inte: "Fast man inte alls ska ha mer garn.... egentligen... men det här garnet var väl snyggt. Åh, vad mjukt och härligt! Vilka färger! Oj, bara 69 kr per nystan istället för 105 kr! Jag sparar hela 36 kr per nystan..." Ja, ni vet hur man resonerar med sig själv i sådana här lägen. Det slutade med att jag kom hem med fyra nystan grön-brunt Biggy Print. Vad ska jag göra av det? Jag vet faktiskt inte. Så här dagen efter är jag inte alldeles övertygad om att det var ett lyckat köp. Men det skulle kunna bli en härlig superstor halsduk. Om nu det blir någon vinter i år.

söndag 3 februari 2008

Nästan klar...

Efter att ha suttit och stickat och stickat på sjalen Birch började det slutet närma sig. Åh, jag skulle äntligen bli klar med den. Nej, då händer detta: garnet tar slut. Så nu ligger sjalen - nästan färdig - och väntar på att jag ska orka ta mig in till Wincentgarner och köpa mer garn.

lördag 2 februari 2008

Inspiration

Förra helgen var jag inne i stan och strosade runt. Jag hamnade på Akademibokhandeln och bläddrade i stickböcker. Den här boken valde jag till slut. Den tar upp en massa olika sticktekniker och passar bra när man vill hitta på något eget. Jag har några garner som jag vill sticka sjalar eller halsdukar av. Hoppas att jag kan få inspiration från boken.



I en av stickpåsarna ligger t.ex. det här ljuvliga silkesgarnet och väntar på att bli något vackert.

fredag 1 februari 2008

Sockstickning pågår för fullt

Japp, nu är jag igång och stickar februarisockan, sockor med falska flätor. Man rekommenderar enfärgat garn, så jag valde det jeansblå Opalgarnet. Jag måste erkänna att jag fuskade lite och började igår kväll. Så medan maken och jag njöt av en gammal film från 70-talet med en ung Jack Nicholson (Chinatown), jobbade händerna för fullt. Så här blir det:
Jag är nöjd så här långt. Mönstret är lätt att komma ihåg och garnet är härligt att sticka i.