måndag 26 januari 2009

Omstart...

Jag hade stickat bakstycket klart på min franska tröja när jag insåg att den kommer att bli för liten. Man kan inte lita på franska storlekar. Eller var det min masktäthet som inte stämde? Hursomhelst - det var bara att repa upp. Gör om gör rätt, var det ju. När jag höll på som bäst med att repa upp kom jag på att jag ju kan sticka både bakstycke och framstycke samtidigt - på rundsticka. En brilliant idé, om jag får säga det själv. Ett av de mindre inspirerande momenten av ett större projekt är ju monteringen, framför allt att sy dessa hemska långa sömmar. Och det blir ju betydligt mindre av detta om man stickar på rundsticka.Jag passade på att ändra lite i designen: jag fortsatte med ribbningen i sidorna (syns dock inte på bilden) så att det händer lite mer. Annars gillar jag tröjans enkla och rena design.

torsdag 22 januari 2009

Orädd...

Läste på Medeas blogg om ett litet test: Vilket ord är du? Måste ju självklart testas. Här är mitt resultat:



Your Word is "Fearless"


You see life as your one chance to experience everything, and you just go for it!

You believe the biggest risk is being afraid and missing out on something amazing.

Sometimes your fearlessness means you're daring. You enjoy risky activities.

And sometimes your fearlessness means you're courageous. You're brave enough to do the right thing, even when it's scary.



Det stämmer ju ganska bra på mig. I alla fall när det gäller vissa saker. :)

söndag 18 januari 2009

Köpstopp och KALs

Nytt år och nya föresatser. När man är på semester i Egypten den första veckan på året har man tid att fundera över saker och ting. Här är några av de saker som jag funderade över vid poolen:

Jag har två mål med min stickning/virkning detta år:
1. Att minska antalet UFOs som ockuperar mina stickkorgar.
2. Att minska garnlagret - "stasha down".

Det betyder att jag kommer att fokusera på pågående stickningar i första hand just nu. Och det betyder oxå att jag faktiskt har köpförbud på garn detta år. Undantaget är att köpa till garn för att kunna slutföra ett projekt, alltså är det i vissa fall tillåtet med "kompletteringsköp".

Jag har funderat en hel del på de inlägg som jag läst om köpstopp och har bestämt mig för att utöka köpförbudet till att även gälla böcker (det finns ju bibliotek) och kläder till mig själv (undantaget ett par nya jeans). Det ska bli lite spännande att se hur det går. :)

Vad får jag göra då? Jo, jag får byta t.ex. böcker ellet kläder med andra och på så sätt få "nya" saker, jag får göra nya kläder från mina gamla eller från mitt tyg- eller garnlager.

Så, för att underlätta minskandet av både UFO och garnlager har jag gått med i två KALs: Stickameras sockklubb 2009 och Stickfrossas Pomatomus KAL.


Pomatomus är snart klara. Jag har stickat hälen på socka nr 2 och socka nr 1 är klar så när som på "graftingen" av tån. Mönstret är mycket vackert men lite klurigt. Socka nr 1 tog en evighet att sticka, men nr 2 går som en dans.

Januarisockarna är påbörjade. Jag valde enfärgat Regia Silk för jag vill att flätmönstret ska framträda tydligt. Detta är första gången jag stickar sockar från tån och upp. Lite annorlunda var det, men det blir fint.

torsdag 1 januari 2009

Sista och första FO...

Förra årets sista FO blev Frances. Stickad i grafitgrå Lucca Fino och svagt melerad ljusgrön Araucania Ranco Solid. Jag gjorde ett par extra linjer eftersom jag ville ha mössan lite större. Det blev bra och jag är super nöjd. Mössan matchar utmärkt med min svarta jacka och en svartgrön halsduk från Kina. Och jag kan redan presentera 2009-års första FO: sockarna Clover (Stickameras sockklubb, junimönstret om jag inte minns fel). Det är ju lite fusk eftersom socka nr 1 blev klar i somras och socka nr 2 först nu. Men hur som helst räknas detta som FO2009 nr1. Jag är supernöjd. :)
Garnet är Micro Bamboo från Schachenmayr och är underbart mjukt och glansigt. Jag gjorde sockarna kortare eftersom jag föredrar det på sommaren (och jag påbörjade dem ju i somras). Dessa sockar kommer definitivt att bli favoriter.

Äventyr i Rom

Gott nytt år önskar jag alla er stickerskor och stickare! Jag har haft en härlig jul och en något annorlunda nyår än planerat (magsjuk son). Jag har stickat lite mindre än jag tänkt men läst/lyssnat desto mer. Här är några böcker som jag plöjt:

Jag har just lyssnat klart på en trevlig deckare av Carina Burman: Vit som marmor. Detta är en deckare av den gamla sorten. Handligen utspelar sig på 1800-talet och rör sig i svenska konstnärskretsar i Rom. Historien rymmer både kärlek, romantik och ond bråd död. Språket är även det lite gammaldags och passar väl ihop med 1800-tals miljön. Jag tyckte mycket om historien och kommer nog att läsa/lyssna på mer av Burman.

En annan ljudbok som jag lyssnat på nyligen är Dödlig dos av Donna Leon. En deckare som även den utspelar sig i Italien. Den var också helt ok. En spännande historia rätt och slätt. Trevligt att göra Leon bekantskap. Men berättelsen lämnar inga "wow" efter sig. Börjar jag kanske bli kräsen..?

En bok som definitivt höjer sig över mängden är Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl. Detta är en mycket annorlunda bok. Den kan klassificeras som en spänningsroman men innehåller mycket mer. Den är dessutom skriven som en slags akademisk text, kryddad med referenser till diverse andra böcker och huvudpersonerna är mycket speciella människor. Jag antar att antingen älskar man denna bok eller så avskyr man den. Jag älskar den! Historien utvecklar sig långsamt genom boken och man blir överraskad flera gånger. Rekommenderas varmt.