torsdag 31 januari 2008

Jag hann!

Januari är ju i princip slut och februari står och stampar utanför dörren. Det var lite stressigt på slutet, men jag hann få Monkey-sockarna klara i tid! Puh.... Här är beviset:
Sockarna var roliga att sticka och jag har nog fått blodad tand för sock-stickning. Det finns en stor risk att mina påbörjade raggsockor blir ett UFO. Jag är nöjd med hur sockarna blev, men det var lite besvärligt att sticka i svart färg. Vid vissa tillfällen var jag tvungen att använda strålkastarljus för att kunna se. Det var ett lättstickat mönster som ändå ser ganska avancerat ut. Mycket stickning för lite pengar (om man jämför med mina tröj-projekt...).
Men, det gick i alla fall och nu ligger de och väntar förväntansfullt på att bli använda. I morgon kanske?
Jag har genast satt igång med februarisockan med falska flätor. Verkar även det vara en rolig stickning.

fredag 25 januari 2008

Rädd eller orädd, det är frågan

Har på senaste tiden läst ett intressant inlägg på Knitting Daily om att vara en rädd eller orädd stickerska. Den tråden har även andra stickbloggare tagit upp. Så jag har funderat en del på om jag är en orädd stickerska. Visst är jag det, tänker jag snabbt. Jag gör det jag vill göra och provar gärna nya saker. I höstas stickade jag t.ex. för första gången efter en engelsk stickbeskrivning. Jag har även provat på att sticka spetsmönster (sjalen Birch) och nya sorts sockar (Monkey istället för raggsockar). Och visst hittar jag på lite egna mönster ibland. Jag tycker om att utforska och provar gärna nya garner och nya mönster.

Jag lutar mig tillbaka i soffan och tar upp mitt sticke med en förnöjd min. Ja, jag är en orädd stickerska, tänker jag igen.

Men jag lägger ner sticket igen och leendet stelnar en aning. För visst har jag sånt som jag är rädd för. Sånt som jag skulle vilja göra men inte riktigt vågar. Ja, jag bekänner härmed att jag skulle vilja gå på stickcafé, men jag känner ju ingen där och då drar jag mig för det....

Mmmm, jag ska nog sitta här i soffan i hemmets trygga famn och samla mer mod. En dag, snart, ska jag gå på stickcafé. Då kan jag kalla mig en orädd stickerska.

tisdag 22 januari 2008

Man stickar och stickar men kommer ingen vart...

Just nu känns det som att jag stickar och stickar men inte kommer någon vart. Jag alternerar mellan att sticka på Monkey nr 2 (när jag är lite pigg) och sjalen Birch (när jag är tröttare). Men det känns inte som att det händer något (fast det gör det ju såklart, det går bara så långsamt). Så medan jag stretar på, fast besluten att snart kunna presentera ett FO, så drömmer jag om våren, när jag ska virka den här. Det får väl bli min närmaste DO (Dream Object).

lördag 19 januari 2008

Svar på hemlisfrågor

Jag har anmält mig till Hemlis 3! Det ska bli jättespännande. Har aldrig varit med i något sådant förut. Här är mina svar på hemlisfrågorna:

1. Vilken sorts garn tycker du mest om? (Ull, akryl, bomull osv.) Är det något material du absolut inte tycker om?
Svar: Jag tycker om alla slags naturliga fibrer, dvs bomull, ull, lin och silke. Det går även bra med blandgarner. Jag gillar inte helt syntetiska garner.

2. Vilka är dina favoritfärger?
Svar: Just nu är jag inne på olika gröna nyanser, alltifrån lime till olivgrönt. Jag gillar även bruna toner, ja det ska dra mot jordfärger.

3. Är det någon färg du absolut inte tycker om?
Svar: Jag är inte så förtjust i gult.

4. Vilken sorts stickor tycker du bäst om/använder du helst? (Trä, metall, plast? Rundstickor, raka, strumpstickor?)
Svar: Jag är allätare när det gäller stickor. Jag tar helt enkelt det jag har hemma.

5. Hur länge har du stickat? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?
Svar: Jag har stickat i 25 år (oj, är det så länge...) och anser mig vara mittemellan.

6. Dricker du kaffe? Te?
Svar: Ja, tack gärna mycket av både kaffe och te; i olika smaker och varianter. Provar gärna nyheter.

7. Är du allergisk mot något?
Svar: Nix.

8. Vilken slags musik tycker du om?
Svar: Är allätare när det gäller musik. Tycker om klassisk musik ibland, lyssnar gärna på ny musik på radio (disco, pop, rock). Inte så förtjust i hårdrock eller storbandsjazz, annars går det mesta bra.

9. Favoritgodis?
Svar: Mmmmm.... choklad är aldrig fel, inte heller fruktgodis av typen Gott och blandat.

10. Håller du på med någon annan "skapande hobby", förutom stickning? (Spinna, scrapbooking, virkning osv.)
Svar: Jag syr en del och pysslar med pärlor, dvs gör smycken. Jag tycker oxå om att fotografera.

11. Vad tycker du är roligast att sticka? Mössor? Sjalar? Tröjor? osv...
Svar: Jag har nog stickat mest tröjor, men har börjat upptäcka att sockor med mönster är jättekul att sticka. Mössor och sjalar likaså.

12. Prenumererar du på någon sticktidning?
Svar: Ja, Rowan. Annars läser jag Knitty och Magknit.

13. Har du något drömprojekt på önskelistan?
Svar: Ja, att sticka något av Hanne Falkenberg.

14. Använder du pulsvärmare/handledsvärmare? I så fall, vad är ditt handledsmått?
Svar: Nej, det gör jag inte.

15. Tycker du om att sticka pulsvärmare?
Svar: Har aldrig provat.

16. Stickar du sockor?
Svar: Ja, gärna!

17. Vad har du för fotstorlek? (T.ex. längd, omkrets på tjockaste stället.)
Svar: Skostorlek 37, ca 23 cm på längden.

18. När fyller du år?
Svar: 13 juli

19. Stickar du med pärlor?
Svar: Har aldrig provat, men det verkar kul.

20. Vilken slags böcker (ej stickning) läser du helst? (Deckare? Fakta? Romaner?)
Svar: Jag läser gärna deckare, men även andra typer av böcker typ romaner. Utmanar gärna mig själv och läser gärna romaner som handlar om andra tider eller andra kulturer.

tisdag 15 januari 2008

Tipspromenad

Nu har jag varit på StickaMeras hemsida och "gått" en tipspromenad. Man kan vinna finfina garner...

Kolla här: http://stickamera.se/tipspromenad.php

Nu gäller det att hålla tummarna.

måndag 14 januari 2008

En liten apa...

Lite har jag i alla fall hunnit sticka. En Monkey-socka är klar och nr två är påbörjad. Jag verkar inte lida av "second-sock-syndrom", ännu i alla fall.

Bra och mindre bra läsupplevelser

Jag har inte hunnit med att blogga något på drygt en vecka. Det beror på både en envis halsinfektion och en uppsats som skulle skrivas. Både infektionen och uppsatsen är nu avklarade och jag kan pusta ut i soffan med lite stickning. Jag hann i alla fall med att läsa lite när jag låg nerbäddad i sängen. En riktigt bra läsupplevelse och en inte så bra. Jag börjar med den senare:
Jag har läst Jadeögat av Wei Liang. Den är en sorts deckare som utspelar sig i det moderna Kina. Det hade ju varit intressant om historien och miljö- och personbeskrivningarna inte hade varit så urblekta. Det hela är alltför tunt och slätstruket. Historien tar aldrig fart och det är inte det minsta spännande. Jag får heller ingen exotisk känsla av att det är i en annan miljö än den jag känner till. Synd. Det hade kunnat vara en intressant historia. Boken rekommenderas inte.


Den andra boken jag har läst är Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson. Detta är en bladvändare. Jag kunde inte lägga boken ifrån mig. Den berörde mig djupt och den är dessutom vacker. Läs den!

söndag 6 januari 2008

Hey, hey Monkey...

Sockstickningen går bra. Här kommer en första rapport. Själva mönstret är ju lätt och det enda pilliga är när man ska sticka det dubbla omslaget. Annars går det fort. Den svarta färgen ställer till det lite, det är svårt att se ibland och på kvällarna krävs god belysning. Det gillar inte övriga familjen när vi ser på TV tillsammans. De vill hellre ha mysbelysning.

Jag har även provat på att baka riktigt surdegsbröd idag. Surdegen har stått i flera dagar och idag var det dags att baka. Det blev ett härligt rågbröd men knaprig skorpa. Mums!

Första FO2008!

Nu är äntligen Patti klar! Hon fick ligga ganska länge innan hon fick några knappar, men nu så är hon färdig. Jag gillar verkligen garnet - Rowan Felted Tweed - det är mjukt och lätt att sticka i. Koftan gick fort att sticka trots att det var ganska tunna stickor och många maskor i början. Jag gillar kragen som är stickad i rätstickning och är böjd så fint. Knapparna som jag valde till slut har en egen liten historia. 1996 var jag och maken på Samoa i söderhavet och jag köpte dessa knappar gjorda i kokosnötskal på en liten marknad. De har sedan legat i knapplådan och väntat på att få pryda något speciellt plagg. Jag tycker att de passar utmärkt till Pattis gröna färg. Det blir premiär imorgon för Patti...
Det här var första gången jag stickade efter en engelsk mönsterbeskrivning och jag hade lite problem med ärmkullen. Fick repa upp och sticka om. Men slutresultatet blev ju bra. I mönstret stod det att det går åt 10 nystan till L, men jag använde bara 9. Ska se om det går att byta det gröna nystanet mot en annan färg. Jag har nämligen fått syn på den här mössan som jag vill sticka.

fredag 4 januari 2008

Sockstickning

Jag har ett tag varit sugen på att gå med i någon KAL (knit-along = en grupp som stickar samma sak, eller liknande, parallellt). Jag hittade StickaMeras sockklubb häromdagen, men det var tyvärr för sent för att anmäla sig. :( Men imorse kom jag på den geniala idén att jag går med, fast inte på riktigt. Jag kommer alltså att försöka sticka samma sockar som de som är med i klubben. Jag är alltså en KAL-wannabe!

Så idag tog jag en lång härlig vinterpromenad till den närmaste garnaffären och inhandlade lite sockgarner. Det är ju bra att ha ett litet lager hemma så att man när som helst kan påbörja ett par nya sockor. ;)

Garnerna ovan är (från vänster: Fabel, Sock 4, Strumpegarn, Alpaca). Sockklubbens första socka är Monkey från Knitty och jag ska sticka mina i svart. Det svarta garnet, Sock 4 från Hjertegarn, är stretchigt och det kan ju passa bra till sockor som ska hålla sig uppe. Det ska bli kul att sticka så här fina sockor. Jag har tidigare bara stickat raggsockor (även om de har varit glittriga ibland).

Fler FO2007

När jag nu håller på med min inventering, så måste jag ju redovisa några fler alster som jag gjort 2007. Sommaren 2006 stickade jag en kofta till mig i Tilda från Svarta Fåret. Den blev helt misslyckad; för stor och oformlig. Jag brydde mig inte om att sy i några knappar och använde inte koftan en enda gång. Ett år senare, när sticklusten kom över mig igen, kom jag på idén att "slakta" koftan och använda garnet till något annat. Tilda är ett underbart mjukt garn och jag tyckte alltså att det skulle passa till ett par tröjor till barnen. Det får ju absolut inte vara ett stickigt garn när det ska bli barntröjor! Problemet var naturligtvis att färgen var mullvadsbrun - inte barnens favorit. Jag tog helt enkelt med barnen till garnaffären och bad dem välja två färger var som passar till den bruna nyansen. Det blev - naturligtvis - två gröna nyanser, två röda + svart. Och här är resultatet.

1. Randiga tröjan till yngste sonen. Jag har haft ett grundmönster på raglantröja, men hittat på randningen själv.


2. Sportiga tröjan till äldste sonen. Även här har jag hittat på mönstret själv. Grundmönstret är detsamma som ovan.



Barnen är överförtjusta. Dessa tröjor är nog aldrig i klädskåpen; antingen är de i tvätten, på torkställningen eller på barnen själva. Tur att Tilda går att tvätta i maskin! Garnet blir tyvärr lite slitet och noppigt. Tröjorna har även töjt sig lite. Men vad gör väl det när barnen älskar sina tröjor så mycket. De har till och med berättat i skolan att mamma designar kläder. Jo, man tackar.

torsdag 3 januari 2008

Spännande historia i vintermörkret


Jag har just avslutat ännu en spännande historia: De döda språkens sjö av Carol Goodman. Det är en historia som utspelar sig i vintermiljö (oftast) och på en internatskola. Jag läste ut den på ett par dagar. Kunde helt enkelt inte sluta. Vilken tur att barnen roade sig med sina kompisar så att jag och katten kunde kura ihop oss under en filt i soffan.
Jag har bestämt mig för att börja kategorisera mina inlägg om lästa böcker. Denna bok faller under kategorierna spänning och kärlek.

Nytt år och nya stickprojekt på G

Ett nytt år! Härligt! Undrar just vad detta år kan föra med sig för spännande upplevelser... Ett nytt år innebär att det kan vara läge för en inventering. Vad är det som ligger och skräpar i garnkorgen och vad är egentligen på G. Här kommer en första redovisning av stickprojekt på G:

1. Fluffiga halsdukar till barnen i garnet Tindra från Järbo garn. Påbörjades i mars 2006 när vi var i Idre på semester. Har blivit liggande sedan dess...

2. Sjalen Birch från Rowan nr 34. Jag stickar den i Rowan Kidsilk Night för att få det lite glittrigt. Garnet är inköpt okt 2007 men har legat i korgen tills jag påbörjade stickningen nu i mellandagarna.

3. Restgarnsprojekt där garnet Raggi från Järbo garn blir randiga raggsockar. Garnen är inköpta vid olika tillfällen. Projektet påbörjades 2 jan 2008.


4. Kofta från det franska Phildar i garnet Partner. Garn och mönster beställdes via Internet i november 2007. Koftan påbörjades i mellandagarna.


5. Koftan Patti är klar förutom knapparna... Om jag hade satt i knapparna hade hon blivit en FO2007, nu blir det troligen den första FO2008. (Det är ju jag som bestämmer det...).