tisdag 27 maj 2008

Galna mamman...

-Mamma, du är lite garngalen, sa yngste sonen (6 år) när jag kom hem med en ny leverans med garner från Garnkorgen.

Och vad ska man svara på det? Han har ju helt rätt! Fast han underdrev en aning... Jag är helt galen i garner. Det måste man ju vara när man beställer nya garner bara två veckor innan man ska åka till USA, där det såklart finns en massa spännande garnaffärer som ska besökas...

söndag 25 maj 2008

Babykoftan färdig

Babykoftan är färdig och levererad till min systerson, lille A. Min syster, den ömma modern, blev jätteglad och koftan provades genast. Den var lite stor men det är bara bra att det finns växmån.

lördag 24 maj 2008

Sockstickning

Mina majsockor är färdiga. De gick fort att sticka eftersom jag gjorde dem så korta i skaftet. Jag är jättenöjd (förutom att jag tyvärr råkade köpa nystan från olika färgbad, så nu har jag sockar med något olika rosa nyans...suck). De är jättesköna och kommer att bli härliga sommarsockor.

Garn: Bambu/bomull från Hjertegarn
Stickor: 2,5 mm
Stickfaktor: hög

Det här var rolig stickning! Mönstret var inte svårt och det gick fort och lätt att lära sig. Jag kommer nog att sticka fler sockor i det här mönstret så småningom.

För ett år sedan, innan jag hade upptäck alla härliga stickbloggar, trodde jag att de enda sockor man kunde sticka var raggsockor. Nu vet jag bättre - och efter att ha stickat 3 par "finsockor" - är jag fast. Jag älskar att sticka sockor!

Jag har köpt boken Knitting Vintage Socks av Nancy Bush. Det finns många roliga sockmönster i den här boken. Jag vill sticka de allra flesta. Jag kunde inte låta bli att börja på ett par Gentlemens shooting socks till maken M. Jag har märkt att han på kvällarna ibland fryser om fötterna.

onsdag 21 maj 2008

Babykofta

Till helgen ska vi hälsa på hos min syster och hennes familj. Då får vi äntligen träffa den nyaste familjemedlemmen - min lille systerson A. Han kom lite tidigt till världen och vi har hållit oss undan för att inte smitta ner honom med diverse virus och baciller. Men nu har lille A blivit en ganska stor krabat på över 5 kilo, så nu vågar vi träffa honom.

Jag har ju tänkt virka en filt till lille A, men virkandet har kommit av sig. Jag lessnade när jag insåg hur många miljoner trådar jag skulle vara tvungen att fästa innan jag ens kunde börja virka ihop lapparna.
Alltså behövdes det ett nytt projekt. Säg den stickerska som inte har med sig något hemgjort till en liten bebis. Efter en tur till en garnaffär bestämde jag mig för att sticka en kofta i starka färger. Babykoftan påbörjades för en vecka sedan och sedan dess har det varit maratonstickning för att dels hinna få Lace ribbon färdig och dels få koftan färdig. Lace ribbon är nu färdig. Men koftan har inte kommit så långt ännu. Men det ska nog gå. Det är ju flera kvällar kvar...

måndag 19 maj 2008

Lace ribbon färdig

Jag har stickat färdigt Lace ribbon och blockning pågår. Och nästan en vecka tillgodo - det är ju mors dag först nästa helg. Inte illa för att vara mig. Det ska bli jätteroligt att ge bort sjalen till min mamma. Jag hoppas att hon blir glad och att hon kommer att använda sjalen ofta.

Garn: Mullbärssilke (det gick åt 64 g)

Stickor: 3,5 mm

Stickfaktor: hög - det här var faktiskt rolig stickning! Det gick snabbt och enkelt att lära sig mönstret, trots det var det roligt att sticka denna sjal.

Påbörjad och avslutad: maj 2008

lördag 10 maj 2008

Sockor

Det var ett tag sedan jag stickade några sockor. I den vilda jakten på det perfekta garnet till Ribbon Lace, så köpte jag några nystan bambu/bomullsgarn och ett ullgarn till framtida sockprojekt.

Det kändes lite varmt att sticka ullsockor så här till sommaren och så ville jag prova bambugarnet. Jag föll faktiskt för sockklubbens majmönster och valde det rosa garnet.

Bambugarnet är mjukt och lent och kommer att bli perfekta sommarsockor. Jag valde att göra dem ganska låga i skaftet. Mönstret passar fint till det rosa och det blir verkligen "sockersöta" sockor. Inte min stil alls egentligen, men jag gillar det ändå.

Flygproblem

Nu i juni ska jag åka på en konferens i Salt Lake City i USA. Jag har funderat på vad man numera får ta med sig i handbagaget. Läste nyss på Sillens blogg om funderingar på om man får ta med sig stickor eller virknålar på flyg. Metallstickor kan ju användas till diverse saker som inte har med stickning att göra, men bambustickor borde väl vara OK? Och om man inte får ta med sig stickor så måste väl virknålar vara grönt, eller?

För vad ska jag göra med alla de timmar jag sitter på flyget annars om jag inte får vare sig sticka eller virka? Rena skräckupplevelsen... Hjälp!

Någon som nyligen flugit som har några tips?

fredag 9 maj 2008

Böcker

Dags att rapportera lite färdiglästa och färdiglyssnade böcker.

Först ut är Agenten av John Grisham. Det är en ganska medioker historia om en advokat som syltat in sig i komplicerade affärer. Det är inte en av de bättre böcker jag läst av Grisham med duger gott som avkoppling i hängmattan eller innan man ska sova. När jag har mycket jag måste läsa i jobbet så är det skönt att läsa lättläst litteratur och det är precis vad den här boken är: lättläst. Men historien lämnar inga direkta spår efter sig. Inte som Egyptologen, som jag har gått och funderat på då och då.

Den andra boken är En midsommarnattsdröm av Arne Dahl (ljudbok). Den här historien är riktigt bra och välskriven (kan man säga det fast man bara lyssnat på boken?). Jag fångas av de olika morden och personerna beskrivs på ett sätt som gör att man kommer bra in i handlingen. Och upplösningen var ju oväntad... Kort sagt: en mycket läsvärd bok (eller "lyssnarvärd").

Det har blivit många deckare på sista tiden. Jag brukar ha perioder då jag läser mycket spänningslitteratur, framför allt när det är mycket annat och jag inte orkar läsa så krävande böcker. Men i bokhyllan väntar några böcker ur andra genrer.

Jobba hemma...

Idag jobbar jag hemma. Det är mycket text som ska läsas och analyseras. Det gör man bäst hemma i lugn och ro. Nackdelen med att jobba hemma är förstås att man inte har några trevliga jobbarkompisar att fika med när kaffesuget faller på. Vad gör man då? Jo, man får göra det så trevligt det går. Hur gör ni andra?

Så här var min kaffepaus idag på fm. Inte så tokigt!

onsdag 7 maj 2008

Historien om sjalen Lace ribbon...

Jag har ju föresatt mig att sticka en mors-dags-present till min mamma. Jag valde Lace ribbon eftersom den var enkel men ändå med mönster och borde passa. Efter inköp av härligt mjukt garn i Alpacka och silke satte jag igång med projektet. Det blev så där.

Jag insåg efter att ha stickat ca 20 cm att garnet inte skulle räcka särskilt långt. Dessutom var garnet tjockare än jag tänkt och sjalen blev ganska tjock - mer som en halsduk än en sjal. Och nog var den lite, lite stickig? Det går ju bara inte.


Ut och jaga nytt garn. En snabbvisit till en garnaffär resulterade i två nystan bambu/bomullsgarn i samma härliga hallonröda färg. Hem och börja sticka.

Neeej, det blev inte bra nu heller. Garnet, som verkade så tunnt i affären, var ju lika tjockt som alpackagarnet och det hela blev en halsduk igen. Suck! Att det ska vara så svårt att hitta rätt garn.


Vad göra? Naturligtvis ta en tur till Marias garn. Och där hittade jag Garnet! Ett nystan lysande rött garn i mullbärssilke (och ett nystan olivgrönt lingarn till en sjal till ...mig!).

Och nu var det bara att börja sticka som en galning. Man har ju en deadline att hålla denna gång. Garnet är perfekt och sjalen kommer att bli ljuvlig. Har nu hunnit halvvägs.





Vad kommer att hända med det ljuvliga alpacka-silkegarnet, undrar kanske vän av ordning? Jo, detta garn kan ju inte ligga oanvänt. Jag fick tips av jobbarkompisen L om denna härliga sjal. Så nu virkas det i soffan och på pendeltåget. Så här fint blir det:


Och bambu/bomullsgarnet då? Ja, det blir nog ett par härliga sockor så småningom. Se, allt löser sig till det bästa till slut. Och vad kan man lära sig av denna historia? Jo, att det inte alltid blir som man tänkt sig och att det ofta blir fler stick/virkprojekt än planerat! Och det är ju inte så tokigt!

fredag 2 maj 2008

Nytt projekt på G

När vårvärmen äntligen kom så kände jag ett starkt behov att av ha något riktigt somrigt att pyssla med. Jag bestämde mig för att påbörja mitt drömprojekt: den här virkade koftan från Garnstudio.

Sagt och gjort. Jag for iväg till garnaffären och köpte en massa nystan av Muskat i färgen krispigt vit. Och satte igång att virka.

Det kan tyckas väldigt enformigt att virka stolpar i långa rader men det är faktiskt kul. Och fort går det också. Man kan tydligt se hur bakstycket växer för varje varv. Perfekt TV-virkning.

Muskat är lite glansigt och det blir en härlig struktur på koftan. Jag ser fram emot att ha den på ljumma sommarkvällar fram över. Fast då får jag nog jobba på lite.